Vlieghok


 

Start
Prestaties
Historie
Vlieghok
Kweekhok
Jonge duiven
Medische begeleiding
Teletekst uitslagen
Lossingsplaatsen
Roofvogels
Contact

 

Het vlieghok in Nijverdal

Vanaf 2008 vliegt Jelle vanuit Nijverdal. Het 25 meter lange hok is verdeeld over 8 afdelingen.

Het hok is gebouwd door wijlen Piter Beerda, zelf een grootmeester.

In basis is het een zeer goed hok maar de eerste paar jaar is het een en ander gewijzigd om een goede ventilatie te bewerkstelligen. Ook is veel aandacht besteedt aan een goede hoeveelheid licht in het hok.

 

Het vlieghok in Steggerda

Hoewel het vlieghok in Steggerda voor de oude duiven gedeeltelijk omringd is door bomen hebben de duiven een prachtige "landingsbaan". Het 5 meter lange  hok is gericht op het zuidoosten, gebouwd van dik hout en voorzien van dubbele ramen. Hierdoor zijn temperatuur en klimaat niet onderhevig aan grote schommelingen. Een goede ventilatie zonder tocht moet  zorgen voor een optimale conditie van de duiven.

Twee maal daags worden de duiven een uur getraind. In het begin van het seizoen moet dit nog wel eens onder dwang maar naarmate het seizoen vordert gaat het vanzelf. 

Het voeren gaat vrij eenvoudig. Twee keer daags worden de voerbakken gevuld en na enige tijd wordt het overgebleven voer verwijderd.

Op het vlieghok in Steggerda zitten ongeveer 25 koppels duiven waarmee gevlogen wordt. Minstens 60% hiervan is jaarling. De reden van dit hoge percentage jaarlingen is dat de oude duiven zeer streng geselecteerd worden. Alleen duiven die puur kop kunnen vliegen op de overnachtvluchten worden aangehouden. Hierdoor komt ruimte vrij voor die jonge duiven, die zonder problemen het hele jonge duiven programma hebben afgewerkt (incl. de derby jonge duiven)

De vliegduiven zitten het grootste gedeelte van het jaar bij elkaar. Alleen na de kweek in het voorjaar worden ze tijdelijk gescheiden. Daarna worden ze opnieuw gekoppeld, zodat ze voor de eerste overnacht vlucht op een goede neststand zitten. Alle vluchten worden dus op nest gespeeld.

De neststand waarop zowel de doffers als duivinnen worden ingekorfd varieert van eitjes van drie dagen tot jongen van tien dagen. Als de kwaliteit en de conditie van de duif goed zijn kan hij op iedere neststand kopprijzen winnen. 

 

 

 

 

 

U kunt een e-mail bericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan info@jellejellema.nl.
Copyright © 2002 Jelle Jellema
Laatst bijgewerkt: 30 maart 2024