Jonge duiven


 

Start
Referenties
Historie
Prestaties
Vlieghok
Kweekhok
Jonge duiven
Medische begeleiding
Teletekst uitslagen
Lossingsplaatsen
Roofvogels
Contact

 

Opleiding jonge duiven

Onze jonge duiven worden geboren tussen begin april en half mei.

Ze worden niet verduisterd en gewoon vanaf “het schapje” gespeeld. Zelf richten we de jongen niet af. We geven ze alleen met de afdeling mee. Het vervoer is bij onze afdeling perfect geregeld en naar ons idee worden hierbij veel minder jongen verspeeld dan wanneer je dit zelf doet.

Ons doel is om onze jonge duiven zoveel mogelijk ervaring te laten opdoen op de wedvluchten. Prijs vliegen is hierbij voor ons niet belangrijk. Het belangrijkste vinden wij dat ze leren drinken in de manden en tijdens de vlucht onderweg. We doen ze op veel vluchten mee en hopen dat ze hierbij veel wisselende omstandigheden tegenkomen zodat ze veel ervaring opdoen die ze als jaarling goed kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld de vlucht St. Ghislain van 8 augustus 2004 was een perfecte leervlucht voor jonge duiven. De vlucht was een dag uitgesteld, waardoor de jongen het drinken in de mand goed konden leren. Op de dag van lossing was het erg warm met een oosten wind waardoor veel duiven (zeker bij ons) te laat thuis kwamen. De eerste duiven hadden onderweg niet gedronken, dit was goed te zien aan de pootjes waar nog mest en veren aanzaten, deze eerste duiven hadden dan ook erg veel dorst. De duiven die later kwamen hadden de pootjes aan de onderkant al een stuk schoner, deze hadden onderweg waarschijnlijk al gedronken en hadden ook al veel minder dorst dan de eerste duiven. De jongen die ‘s avonds of de volgende dag kwamen hadden schone pootjes doordat ze onderweg meerdere keren naar beneden zijn gegaan om te drinken, deze duiven hadden dus het meeste geleerd. Uiteindelijk hebben we op deze vlucht 1 duif verspeeld van de 76 die we mee hadden. Dat ze veel geleerd hadden was al goed te zien op de vlucht Duffel van 14 augustus. Deze vlucht was veel minder zwaar dan de voorgaande vlucht. Toch was het opvallend om te zien dat er veel duiven waren die onderweg al gedronken hadden, terwijl ze maar 4 uurtjes gevlogen hadden. Dit waren vooral duiven die de week ervoor veel te laat waren. Deze ervaring kan ze goed van pas komen wanneer ze als jaarling de grote fond op moeten. Een postduif is zo slim, als ze eenmaal iets geleerd heeft vergeet ze dit nooit weer.

Hoe kun je zien of een duif tijdens de vlucht gedronken heeft.

-         Pootjes schoner dan de duiven die niet gedronken hebben

-         Algen of wier aan de pootjes van de duif.

-         Klei of modder aan poten en ring.

-         Duiven die bij thuiskomst nauwelijks drinken maar eerst gaan eten terwijl andere duiven veel dorst hebben.


Training jonge duiven 2003


De jonge duiven hebben in 2003 net als in andere jaren een gedegen opleiding gekregen.
De eerste ronde, 65 stuks, is begin april geboren. Daarnaast hadden we nog een tiental jongen die in mei geboren zijn. Er wordt niet verduisterd of verlicht. Met als gevolg dat de jongen de laatste vluchten wel erg kaal waren.
De oudsten hebben het hele jonge duivenprogramma afgewerkt. Dit waren 7 vluchten waarvan 3 vluchten met 2 dagen mand:

12 juli             's Heerenberg    110 km
19 juli             Gennep               131 km  
26 juli             Maaseik              196 km             
2 augustus     Hoensbroek       217 km
16 augustus   St. Ghislain        310 km
23 augustus   Charleville         360 km
30 augustus   Morlincourt       422 km

De jongste 10 zijn later ingestapt. Ze hebben het volgende programma afgwerkt:

16 augustus    Zutphen            80 km
23 augustus    Charleville        360 km
30 augustus    Morlincourt      422 km


Dit lijkt een harde leerschool, maar de duiven kwamen goed naar huis. Op Charleville, de zwaarste jonge duivenvlucht met noorden wind, hadden we er in totaal 65 mee. Hiervan is er 1 verloren gegaan. De 10 jongste duiven zijn allemaal thuis gekomen. 

Op de derby Morlincourt hadden we 62 jongen mee. Een jong van de Pope was onze eerste. Een zoon van Zwart Goud (vader Saffier) die voor de 3e keer mee was, was onze 2e duif. De eerste 10 ziet u hieronder:

1.     03-1708671    Jong van de de Pope
2.     03-1708684    Jong van vader Saffier x dochter Pope
3.     03-1708613    Jong van zus Janneke
4.     03-1708633    Jong van de 61
5.     03-1708631    Zusje van Stuntvrouw en de Donkere Atleet
6.     03-1708652    Jong van dochter Janneke
7.     03-1708641    Jong van de Snip x Saffier
8.     03-1708632    Jong van de 61
9.     03-1708612    Jong van zoon de Pope x Dochter de 02
10.   03-1708655    Jong van zus Janneke

Wij denken dat je de jongen in hun geboortejaar behoorlijk wat ervaring moet laten opdoen. Ook van vluchten met 2 dagen mand leren ze erg veel, zodat ze als jaarling beter beslagen ten ijs zullen komen op de overnacht vluchten. 

 

U kunt een e-mail bericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan info@jellejellema.nl.
Copyright © 2002 Jelle Jellema
Laatst bijgewerkt: 31 juli 2022